Modrý poklad z Afriky aneb vše o tanzanitech

Tanzanit je považován za nejmodernější drahokam, a v současnosti jeden z nejvyhledávanějších a velmi ceněných drahých kamenů. Název tanzanit dostal kámen od proslulé luxusní společnosti Tiffany & Co z New Yorku. Poměrně nedávno objevený kámen v rovníkové Africe nedaleko od hory Kilimandžáro byl poměrně dlouho opomíjen, ale v posledních letech se stal jedničkou na trhu drahých kamenů. Pojďme si tanzanit přiblížit více.

Tanzanit je odrůda minerálu zvaného zoisit, který měl původně ne příliš vzhlednou hnědou nebo hnědo-šedivou barvu. Úderem blesku a zahřátím zoisitu na vysokou teplotu došlo k přeměně barvy na překrásně modrou se zvláštním fialovým odleskem, čemuž se říká pleochroismus. To je fyzikální vlastnost, při které se může jevit tanzanit z různých úhlů různě barevný, tedy nikoliv modrý, ale fialový. Tanzanit vznikl zhruba před šesti sty miliony lety v období, kdy silnou tektonickou činností zemských desek v souladu s horkými teplotami rovníkové Afriky vznikla její nejvyšší hora Kilimandžáro.  Objeven byl tanzanit ale až poměrně nedávno, a to masajskými pastevci v roce 1967 v oblasti Merelani, kteří si všimli zajímavého modrého kamene. Ten považovali za kámen narození a často tanzanit darovali svým ženám při narození potomka. O tanzanitu panovaly různé polemiky a přesně se nevědělo, o jaký kámen se to vlastně jedná. Byl zkoumán obchodníky i gemology, v Nairobi i v New Yorku. Až poté, co se tanzanit dostal do amerického gemologického institutu, byl správně identifikován jako nový drahokam odrůdy zoisitu. Jelikož název „modrý zoisit“ byl poměrně fádní a nezajímavý, společnost Tiffany & Co. Z New Yorku jej pojmenovala právě po zemi jeho výskytu na tanzanit. Společnost začala využívat krásy tohoto drahokamu do svých luxusních šperků a zahájila reklamu, kde uváděla, že tanzanit najdete pouze v Tanzánii a u Tiffanyho.

Doly v Tanzánii byly později znárodněny a od dob nálezu tanzanitu probíhala nepřetržitá těžba. V roce 2003 bylo s cílem podpořit ekonomiku země zakázáno vyvážet nezpracované surové tanzanity. Pravděpodobně kolem roku 2019 byly doly tanzanitu v Tanzánii uzavřeny. Informace se různí a bohužel jsou dosti nedostupné, tanzanská vláda mlčí, ale s největší pravděpodobností byly uzavřeny kvůli problémům a nedodržování legislativy těžařských společností. Na druhou stranu nutno říci, že zásoby tanzanitu byly téměř vytěženy a geologové se domnívají, že v případě, že by se v těžbě pokračovalo, do deseti let bude tanzanit zcela vytěžen.

Tanzanit je považován za jeden z nejvzácnějších drahokamů naší planety. Jeho cena stále vzrůstá, a to právě nejen v důsledku zákazu vývozu surového kamene z Tanzánie a nedávnému uzavření dolů, ale především k jeho velmi omezenému množství, které země doposud ještě ukrývá, a navíc se nachází pouze na jednom místě světa.

Ze zajímavostí týkajících se tanzanitu lze uvést unikátní nález domorodce, který v roce 2020 nalezl dva tanzanity o váze téměř patnácti kilogramů, a stal se tak téměř okamžitě milionářem, za vzácný nález modrého kamene inkasoval několik milionů dolarů.

U tanzanitů je nejčastější otázkou jejich cena, hodnota a investice. Z pohledu mezinárodních expertů je tanzanit považován za unikátní kámen, který je na investici velmi atraktivní a jeho vzácnost a exkluzivita z něj činí vynikající investiční záležitost. Kvalita tanzanitu se hodnotí dle jeho čistoty a barvy. Jeho hodnota se pohybuje v současné době okolo 600 – 1000 amerických dolarů za karát. Původně měl být tento článek nazván „Jak tanzanit dohnal diamant“, ale jednalo by se o mýlku. Přesnější by bylo: „Jak tanzanit předehnal diamant“, protože dle zahraničních odborných zdrojů je tanzanit tisíckrát vzácnější než diamant, a to právě kvůli tomu, že se nachází pouze na jenom malém místě na světě.

Modrý kámen tanzanit má světlý až střední tón a nízkou až střední sytost, přičemž je typický již zmiňovaný pleochroismus fialové barvy. Nejdražší jsou tanzanity bez inkluzí, tzv. čisté kameny bez jakýchkoliv nečistot. Avšak oblíbené jsou i tanzanity s efektem tzv. kočičího oka, kdy se jedná o unikátní lom světla na povrchu tanzanitu, který vytváří dojem podlouhlé zorničky kočičího oka. Tanzanit se vyskytuje v odstínech modrých od světlé až po tmavou sytou modrou barvu. Jedná se o poměrně měkký drahokam, avšak najdeme ho v brusech klasických tvarů – brilinatový brus, oválný, smaragdový brus, trilion, markýza, hruška, apod.. Kabošon pak vynikne nejvíce u tanzanitů s efektem kočičího oka. Syntetický tanzanit vyráběný v laboratoři doposud neexistuje, avšak můžou se na trhu objevit falsa a napodobeniny různého druhu, proto je dobré investici do tanzanitů uskutečňovat u prověřených prodejců.                           Vzhledem k mladosti tohoto drahokamu nebyl tanzanit příliš prozkoumán ani z hlediska ezoterického, ale praví se, že tanzanit ochraňuje děti během jejich života, a že má uklidňující a harmonizující účinek, působí proti stresu. Údajně má tanzanit velmi silné vibrace a umožňuje cestovat „v jiných světech“ a napomáhá při meditaci. V říjnu 2002 byl tanzanit přidán do oficiálního seznamu americké obchodní asociace jako další osobní kámen lidí narozených v prosinci.

Často se nás klienti táží při nákupu šperku s tanzanitem, zda se jedná o starožitný šperk. Bude-li Vám prodejce tvrdit, že daný šperk je starožitný, pak zbystřete. Jak již bylo uvedeno, tanzanit je kámen objevený teprve nedávno, a tak kupujete-li šperk s tanzanitem, bude spíše retro, a to s největší pravděpodobností po roce 1970. Pakliže je tanzanit skutečně zasazen do starožitného šperku, kámen tam není původní a je nahrazen za kámen stávající.

Co říci závěrem? V současnosti se šperky s tanzanitem staly velikou oblibou zákazníků a vzhledem k omezenému množství tanzanitů na trhu poptávka po nich stále roste. Jak již bylo uvedeno, tanzanit, případně šperk s tanzanitem je ideální investice, ve které máte velmi dobře uložené Vaše finance. Dlouho neznámý modrý kámen se doslova „přes noc“ stal nejvíce vyhledávaným kamenem. Ať už jsou jeho ezoterické účinky jakékoliv, je to prostě nádherný magický kámen, který Vám nejen učaruje, ale také nosí vysokou hodnotu a je jedním z nejvzácnějších kamenů naší planety. Modrý magický zázrak z rovníkové Afriky, v zemi léta ukrytý…

Autor: Mgr. Ing. Marie Kurešová 

2023 © Všechna práva vyhrazena. Zákaz kopírování textu bez výslovného souhlasu autora.